Blog

Můj přítel trpí depresí. Jak mu mohu být oporou a současně si zachovat své duševní zdraví?

Můj přítel trpí depresí. Jak mu mohu být oporou a současně si zachovat své duševní zdraví?

Život nás často postaví před výzvy, které jsou náročné nejen pro jednotlivce, ale i pro jejich vztahy. Jednou z těchto výzev může být situace, kdy váš partner začne trpět depresí. 

Porozumění depresi

Prvním krokem k tomu, abyste mohli být pro svého partnera oporou, je pokusit se co nejlépe porozumět depresi. Deprese je komplexní onemocnění, které ovlivňuje nejen náladu, ale i celkovou energii a motivaci. Existují různé důvody k depresi i různé způsoby, jak s depresivním člověkem pracovat. Pokuste se nejdříve zjistit co nejvíce obecných informací, abyste pochopili, čím váš partner prochází. Pokud přijde vhodná chvíle, kdy si partner bude chtít promluvit, vyptejte se ho, co mu pomáhá, a jak mu můžete pomoci.

Poskytování emocionální opory

Pro osoby trpící depresí je důležité vědět, že mají podporu svých blízkých. Buďte trpěliví a empatičtí. Naslouchejte svému partnerovi a vyjádřete svou podporu slovy jako "Jsem tady pro tebe" a "Můžeš se na mě kdykoli obrátit." Někdy to může být náročné, ale zkuste se nadechnout, chvíli počkat, vzpomenout si na společné chvíle, a pak se na partnera usmát.

Pomoc partnerovi při hledání odborné péče

Odborná pomoc v depresi je často klíčová pro úspěšnou a rychlou léčbu. Pomozte svému partnerovi najít vhodného terapeuta nebo psychiatra. Dejte partnerovi najevo, že v tom jste spolu a společně to zvládnete. Důležité je samozřejmě si stanovit plán a snažit se ho dodržet, pokud je to v danou chvíli možné.

Společné aktivity

I když se zdá, že deprese brání plnohodnotnému životu, snažte se společně podnikat jednoduché aktivity, které by váš partner mohl zvládnout. Může to být třeba krátká procházka, sledování oblíbeného filmu nebo společné vaření. Udržování a budování vztahu je nutné, pakliže máte společně toto nepříznivé období překonat.

Práce a případná neschopenka

V některých případech může být deprese natolik závažná, že bude váš partner potřebovat neschopenku. Podpořte ho v rozhodnutí o přerušení práce, a to zejména, pokud to lékař doporučí. Finanční záležitosti a zajištění rodiny jsou samozřejmě stresující, ale zdraví by mělo mít vždy prioritu. Deprese bez profesionální léčby jen při neschopence může odeznít během půl roku, ale záleží samozřejmě na konkrétní situaci.

Vaše duševní zdraví

Může se stát, že pocítíte zvyšující se tlak na vaši psychiku. Péče o člověka trpícího depresí totiž dokáže být náročná, a pokud nebudete dbát na své potřeby, může to mít negativní vliv na vás samotné. Udělejte si čas na odpočinek a vyhledejte podporu od rodiny, přátel nebo terapeuta. Dopřávejte si dny, které jsou jen vaše. 

Jemně vysvětlete partnerovi, že pokud mu stále máte být oporou, musíte být sami v dobrém psychickém stavu. Skutečně se nebojte využít podporu ať už ve formě terapie nebo například podpůrné skupiny. Pokud se staráte o partnera s depresí je vaše psychické zdraví stejně důležité.

Být oporou pro partnera s depresí může být náročné, ale je to velmi důležité. Pečujte však také o své vlastní duševní zdraví a nebojte se vyhledat pomoc, když ji potřebujete. Společně s odborníky a vzájemnou podporou můžete tuto výzvu překonat a posílit svůj vztah. Nacházíte-li se v podobné situaci můžete se obrátit také na naši kliniku.