Blog

Jak najít toho správného terapeuta? 5 tipů, které vám pomohou s výběrem

Jak najít toho správného terapeuta? 5 tipů, které vám pomohou s výběrem

Péče o naše duševní zdraví je velmi důležitá. Ne vždy si ale s konkrétní situací dokážeme poradit sami, a tak vyhledáváme psychoterapeuta. Psychoterapeuti jsou specialisté, kteří nám dokáží pomoci například, když jsme ve stresu, trápí nás psychosomatické obtíže, máme poruchy spánku či pociťujeme vyhoření. 

Aby ovšem vzájemná spolupráce byla efektivní, je potřeba věnovat pozornost výběru terapeuta. Přeci jen s ním budeme probírat velmi osobní témata, a proto je nezbytné, abychom k psychoterapeutovi pociťovali důvěru. Připravili jsme proto 5 tipů, které vám výběr terapeuta usnadní. 

Určete si své potřeby

Jedním z kritérií, který byste měli zvážit, je, jaké téma chcete vlastně řešit. Někteří terapeuti se specializují na deprese, jiní zase na úzkosti apod. Můžete si tedy už v počáteční fázi rovnou vyhledat specialistu, který se zaměřuje právě na léčbu vašeho problému. 

Porovnejte jednotlivé terapeutické metody

Existuje hned několik terapeutických přístupů a každému může vyhovovat jiný. Existuje například kognitivně-behaviorální terapie, systemická terapie nebo třeba terapie rodinnými vztahy. Zjistěte si o jednotlivých přístupech bližší informace a můžete si pak zvolit ten, který s vámi nejvíce rezonuje

Zajímejte si o terapeutovu historii

Jedním z kritérií, které vám s výběrem terapeuta pomohou, je jejich odborná kvalifikace. Každý terapeut by měl mít ve své online prezentaci uvedeno, jaká je jeho kvalifikace, zkušenosti, jaké vystudoval školy apod.

Podle vlastního zájmu si tak můžete zvolit terapeuta, který v oboru působí například už 20 let, nebo naopak čerstvého absolventa vysoké školy.

Zjistěte si reference

Každému může sedět jiný přístup a jiný terapeut. Přesto se můžete poptat ve svém okolí a zeptat se svých přátel a známých, jestli mají zkušenosti s některým z terapeutů. Případně se můžete inspirovat i veřejnými referencemi. Zajímejte se, jak se terapeut během sezení choval, jestli klientovi věnoval pozornost apod.

Druhý člověk samozřejmě nemusí řešit stejné obtíže jako vy, ale už jen zhodnocení terapeutova přístupu vám může napovědět, jestli by vám také vyhovoval.

Dejte na své pocity

Když už se pro konkrétního terapeuta rozhodnete, pamatujte na to, že své rozhodnutí můžete v budoucnu změnit. Je důležité, abyste se na sezení s terapeutem cítili dobře a mohli otevřeně hovořit o všem, co vás trápí. Pokud nemáte z terapeuta dobrý pocit, neváhejte se obrátit na jiného. Terapii můžete v jakékoliv fázi ukončit.

Všichni terapeuti v PSYMED mají vysoce individuální přístup ke každému klientovi, který je založený na jeho aktuálních obtížích. Pokud i vás trápí psychické obtíže, neváhejte se obrátit na některého z našich terapeutů.